Amsterdammers: Bied vluchtelingen onderdak!

Maar liefst 80 procent van de Amsterdammers vindt dat de gemeente Amsterdam de 120 vluchtelingen in de Amsterdamse Vluchtkerk onderdak en een menswaardig bestaan moet bieden. Dit blijkt uit onderzoek van het Bureau Onderzoek & Statistiek van de gemeente Amsterdam in opdracht van de Amsterdamse omroep AT5. Het contract met de eigenaar van de Vluchtkerk loopt vrijdag 5 april af en de vluchtelingen dreigen dan weer op straat te belanden.

Met deze duidelijke cijfers en de vele steunbetuigingen die aan de organisatie van de Vluchtkerk zijn toegekomen, is de laatste hoop gevestigd op burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA). “Het is nu een kwestie van dagen, maar zo ver mogen we het toch niet in Nederland laten komen,” aldus Rikko Voorberg, woordvoerder en vrijwilliger bij de Vluchtkerk.

De Vluchtkerk biedt sinds december 2012 onderdak aan 120 uitgeprocedeerde vluchtelingen die niet terug kunnen naar hun eigen land. Het land van herkomst accepteert hen niet als haar eigen inwoners of de situatie is onveilig. De kerk bood echter maar voor vier maanden een uitkomst en in de tussentijd is er geen alternatief gevonden. “Met de steun van vele Amsterdammers en vrijwilligers van buiten de stad voelen we ons verantwoordelijk voor deze groep en de boodschap die zij brengen,” stelt Rikko Voorberg,” Dat is de reden dat we ons richten tot onze burgemeester en de overheid. Zij mogen het toch niet zo ver laten komen dat deze 120 mannen en vrouwen letterlijk weer op straat terecht komen?”

De organisatie van de Vluchtkerk en de vele vrijwilligers beseffen dat de situatie op de langere termijn niet houdbaar is. De Haagse overheid zal dan ook na het vinden van een geschikt alternatief zich de komende maanden moeten ontfermen over dit lastige vraagstuk: hoe bieden we uitgeprocedeerde vluchtelingen een uitkomst als zij in geen enkel land welkom zijn. Volgens de Vluchtkerk mag deze problematiek niet onder het tapijt geveegd worden en is daadkracht noodzakelijk.

Foto: kevingessner / flickr

Op 02-04-2013, 15:39 zei Thera van der Ven

Ik kan 1 mens bed, bad en brood bieden in mijn flatje. Ik vind dat heel moeilijk als het voor onbepaalde tijd is maar niets doen is nu ook geen optie. Hartelijke groet, Thera

Op 02-04-2013, 11:05 zei Roos Konijn

Ik gun deze mensen een goede verblijfsplek en goede voorzieningen. (Ook ons huis bied één ongedocumenteerd mens onderdak). Maar de tentenkampen en de bezetting van de kerken waren toch ook een actiemiddel om een doel te bereiken, namelijk een einde aan het op straat dumpen van uitgeprocedeerde vluchtelingen met dreiging van gedwongen uitzetting en gevangenschap. Laten we, vluchtelingen, Amsterdammers en iedereen daar verder achter staat, toch vooral doorgaan met actievoeren en zonodig in de weg zitten tot er een oplossing is voor alle vluchtelingen die met dit ongastvrije beleid te maken krijgen.