In Memoriam | vluchtkerk | Andere media

Jean-Paul Baba overleden - In Memoriam

Zeer verdrietig en geschokt zijn wij over het verlies van onze broeder, vriend en medestrijder voor een humaan asielbeleid. Jean Paul Baba - geboren 7-12-1983 in Rumonge, Burundi, gestorven  † 13-06-2013 Amsterdam.

In de nacht van 12 op 13 juni is Jean-Paul Baba - onze vriend uit Burundi - overleden, nadat hij van een van zijn vrienden een fiets had geleend, omdat hij even de frisse lucht in wilde. Hij is nooit meer teruggekeerd.

De exacte toedracht rondom zijn overlijden wordt nog onderzocht, maar momenteel geeft de politie aan geen aanwijzingen te hebben voor een misdrijf of zelfmoord en men gaat voorlopig uit van een ongeluk. Hij werd op donderdagochtend 13 juni gevonden in het water van de Nassaukade.

Jean-Paul woonde sinds de ontruiming van de Vluchtkerk in het MOO, maar hij kwam vaak in de Vluchtflat. Men herinnert hem zich als een zeer vriendelijke, rustige en zachte man, die je hand met twee handen vastpakte en je vriendelijk toesprak. "Hij deed nooit niemand kwaad - het enige dat hij deed was breed glimlachend naar je toe komen", zo memoreerde vele broeders en vrijwilligers hem. 

Na tien jaar in Nederland, waarvan vele jaren in detentie en veel tijd op straat, was hij moe en soms uitgeput. Maar een week geleden zei hij nog: "we moeten een grote demonstratie organiseren en de mensen vertellen over onze situatie. Op de volgende demonstratie houd ik de megafoon vast!"

Hij gaf de laatste dagen wel te kennen zich niet goed te voelen en onzeker te zijn. Jean-Paul heeft psychische klachten gehad, evenals hartkloppingen. Hij voelde zich eenzaam in de nieuwe opvangplek en gaf aan graag weer bij de groep aan te willen sluiten. Het is niet duidelijk of dit iets met zijn dood te maken heeft gehad. Wat
we wel weten is dat we weer een medemens - geteisterd door het migratiebeleid - kwijt zijn geraakt.

Vrijdagochtend 15 juni om 8 uur 's ochtends vertrekt een groep vluchtelingen uit de Vluchtflat per fiets naar het VU Medisch Centrum, waar twee naaste vrienden van Jean-Paul en Younis het lichaam zullen zien. De andere mensen blijven buiten en tonen daar respect voor Jean-Paul. 

Iedereen is welkom om aan te sluiten, vanaf half 9. Het adres is: De Boelenlaan 1117, Amsterdam.

De begrafenis van Jean Paul Baba is aanstaande donderdag 20 juni.

Om half 1 wordt het lichaam gewassen in uitvaartcentrum Zuid, hierbij zullen alleen zijn beste vrienden aanwezig zijn.

Aansluitend om half 2 zal er gebeden en herdacht worden, voor moslims is dit mogelijk in de Mevlana Moskee.

Jean Paul zal begraven worden in Westgaarde, in Osdorp. De bewoners en zijn vrienden nodigen iedereen die afscheid wil nemen of steun wil betuigen uit om hierbij aanwezig te zijn. We verzamelen om half 3, de begrafenis is om 3 uur.

Reacties

Reageren

Naam:
E-mail adres:
Reactie: